Kayseri Haber, Kayseri Haberleri, Son Dakika Kayseri Haberleri

İYİ Partili Demir: “İktidar çocuk gelinlere ‘Dur’ demeli”

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, iktidar döneminde zorla evlendirilen kız çocukların sayısının artması ile ilgili değerlendirmelerde …

İYİ Partili Demir: “İktidar çocuk gelinlere ‘Dur’ demeli”
107 views
26 Nisan 2022 - 1:28

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, iktidar döneminde zorla evlendirilen kız çocukların sayısının artması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

EDİRNE İGFA- Zorla evlendirilen kız çocuk sayısının geçmişe oranla, çok yüksek bir şekilde arttığını belirten İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, ‘Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Çocuk İstatistikleri, AK Parti döneminde zorla evlendirilen kız çocukların sayısının 700 bini aştığını ortaya koydu. TÜİK’in “azalma eğiliminde” olarak açıkladığı 2021’de, 13 bin 139 kız çocuğu evlendirildi. Uyguladığı politikalarla çocukları geri plana atan ve lise döneminde yasak olan “nişanlanma”yı serbest bırakan AK Parti , yüzbinlerce çocuğun erken yaşta zorla evlendirilmesine neden oldu. TÜİK’in verilerine göre, 2002-2021 yılları arasında 16 ve 17 yaşında olan toplam 731 bin 16 kız çocuğu zorla evlendirildi. Uluslarası belgelere göre 18 yaşın altında yapılan her evliliğe çocuk evliliği ve evlenen kız çocuklarına ‘çocuk gelin’ denmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu çocuk gelin görülme olasılığı ile ailenin maddi durumu arasında doğru orantı olduğu görülür. Yapılan çocuk evlilikleri ile ülkelerin gelişmişlik seviyesinin arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Erken evliliklerin yüksek oranda görüldüğü ülkeler gelişmişlik düzeyi düşük olan ülkeleri işaret ediyor.Türk toplumunda,“iyi bir evlilik yapma” kızın toplumsal yaşamdaki statüsünde belirgin değişiklik yaratmaktadır. Bu, evlenen kız ile erkek arasındaki yaş farkının önemsenmemesi sonucunu beraberinde getirmektedir. Geçim sıkıntısı çeken bir aile yüklerinden kurtulmak istercesine kız çocuğunu para karşılığında , alıcısına bakmadan satar. Genellikle bu çocuklar yaşlı adamların , birinci ya da ikinci eşlerinin üzerine kuma olarak gitmektedirler. Evliliğe oyun gözüyle bakan çocuk gelinler psikolojik sorunlar yaşamaya başlar. Kimi çocuk gelinler psikolojik destek alamayıp , yaşadıkları tramvaya daha fazla katlanamayıp intihar eder. Gerçekleştirilen her bir çocuk evliliği topluma sağlıksız bir birey daha katar. Ne sebeple olursa olsun çocuk evliliği yanlıştır. Burada bir noktanın altını çizmek gerekir ki, Türkiye’de yoksulluk her ne kadar kadınları daha çok etkilese de, yoksulluğa dişil ve eril açıdan bakmak, Türkiye’de yoksulluk sorunu ile topyekun mücadeleyi zayıflatmaktadır. Veriler, kadınların, erkeklere göre daha yoksul olduğunu ortaya koymaktadır. İktidar kadınlara değer vermelidir. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine izin vermemelidir. Bunu desteleyecek kanunların, uygulamaların olmaması gerekir. Bununla ilgili gerekli uygulamalar hayata geçirilmelidir. İktidarın, bu konuyla ilgili hayata geçireceği uygulamaların kız çocuklarımızın hayatına uygulandığından emin olması gereklidir. Artık çocuk gelinlere dur denmelidir.’ şeklinde konuştu.

Güncel Kayseri haberlerinin yer aldığı son dakika Kayseri haberlerini anında ziyaretçisine ulaştıran haber sitesi.

van haber

1xbet