Kayseri Haber, Kayseri Haberleri, Son Dakika Kayseri Haberleri

Asgari ücrete eşel mobil önerisi

MEMUR – SEN Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, maaş zamlarında geçmişte olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmasını önerdi. Asgari ücrete …

Asgari ücrete eşel mobil önerisi
110 views
13 Nisan 2022 - 1:26

MEMUR – SEN Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, maaş zamlarında geçmişte olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmasını önerdi.

Asgari ücrete yönelik Temmuz’da ara zam gündemi sıcaklığını korurken, bunun hayata geçmesi için “olağanüstü gelişmeler” vurgusu yapılıyor. Enflasyondaki artışın değerlendirileceği belirtilirken bu konuda dikkat çeken bir öneri de geldi.

MEMUR–SEN Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın, maaş zamlarında geçmişte olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmasını önerdi. Yalçın, enflasyon farkının yansıtılması için 6 ay beklenmeyip aylık veya en geç 3 aylık dilimler halinde enflasyon farkı ödenmesi gerektiğini savundu.

Enflasyonun geçmişte bu kadar yüksek olmadığını, şimdi yüksek enflasyon yaşandığını belirten Yalçın, “Bu tür enflasyon dönemlerinde zammı ve enflasyon farkını almak için 6 ay beklenmemeli. Aylık ya da en geç 3 aylık dilimler halinde enflasyon farkları ödenmeli. Ayda bir olmasa da 3 ayda bir fark ödenmeli. Aksi halde ücret maaşla çalışanların alım gücü düşüyor, hatta kayboluyor. Bordro mahkûmları ve dar gelirliler yüksek enflasyonda ezilir. Alım gücü düşer. Gelir dağılımı bozulur” çağrısında bulundu.

Ali Yalçın, önceden maaşlara zam yapıldıktan sonra enflasyon farkının üçüncü, dördüncü, hatta altıncı ayda ortaya çıktığını, şimdi ise ilk aydan itibaren enflasyon farkı meydana geldiğini söyledi.

EŞEL – MOBİL NASIL UYGULANDI?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Necmettin Erbakan başkanlığındaki 54. Hükümet’in görevde olduğu 1997 yılında kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde aylık eşel – mobil sistemi uygulanmaya başlandı. Toplu iş sözleşmesiyle 1997 yılı birinci altı aylık döneminde ücretlere ortalama yüzde 84.4 oranında zam yapıldı. Birinci altı ayı izleyen dönemde ise ücretlerin her ay gerçekleşen aylık enflasyon oranı kadar artırılması kararlaştırıldı. Eşel – mobil uygulaması, kamu işçilerinin 1997 – 1998 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi süresince uygulandı.

Memur maaşları ise 1 Ocak 1997 tarihinde yüzde 30 oranında artırıldı. Ancak, Nisan 1997’de yapılan ikinci bir düzenleme ile yine 1 Ocak 1997 tarihinden geçerli olmak üzere 31 Aralık 1996 tarihinde yürürlükte olan memur maaşlarına yüzde 18 – 40 oranında ek zam yapıldı. Yılın ikinci yarısı için de 1 Temmuz 1997 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 35 oranında zam gerçekleştirildi.

Güncel Kayseri haberlerinin yer aldığı son dakika Kayseri haberlerini anında ziyaretçisine ulaştıran haber sitesi.

van haber

1xbet