Kayseri Haber, Kayseri Haberleri, Son Dakika Kayseri Haberleri

Ispanak kalbe ve beyne iyi geliyor

İSTANBUL (İGFA) – Çeşitli mineral ve vitaminler ile antioksidan özelliği olan ıspanağı tüketirken besin değerlerinin kaybolmaması için bazı …

Ispanak kalbe ve beyne iyi geliyor
138 views
06 Mart 2022 - 18:08

İSTANBUL (İGFA) – Çeşitli mineral ve vitaminler ile antioksidan özelliği olan ıspanağı tüketirken besin değerlerinin kaybolmaması için bazı kurallara uyulması gerektiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanı Dyt. Betül Merd, ıspanağın faydaları hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Dyt. Merd, ıspanağın 100 gramında 469 mg A vitamini ve 5626 mg provitamin A veya B-karoten, K vitamini, C vitamini, B2 vitamini ve daha düşük konsantrasyonlarda folik asit (B9, tiamin dahil) bulunduğuna dikkati çekerek, “Ispanak, diyet lifi, B6 vitamini, E vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin önemli bir kaynağıdır. Antioksidanlar, polifenoller ve karotenoidler gibi sağlıklı gıda statüsünün ayırt edici özellikleri olan çiğ ıspanağa önemli bileşikler eşlik etmektedir” dedi.

C vitamini, diyetteki demirin emilimi için önemli olduğunu kaydeden Dyt. Betül Merd, ıspanağın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Ispanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içinde bekletilmesi, aradaki yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Çünkü içindeki nitrat maddesi, ısındıkça nitrite dönüşebilmekte, bu yüzden tekrar tekrar ısıtılması zehirlenmelere neden olabilmektedir. Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamaktadır” diye konuştu.

Ispanağın Alzheimer hastalığının gelişimiyle bağlantılı ‘kolinesteraz’ adı verilen bir enzimin aktivitesini bloke ettiğini de ifade eden Merd, ıspanak tüketiminin yaşlanma ile ilişkili oksidatif stres riskini azaltabildiğini, dolayısıyla bilişsel ve motor becerilerin yanı sıra zihinsel kapasiteyi de geliştirdiğini belirterek, diyabetli hastalarda tokluk artışı sağlayarak kilo kontrolü sağladığını sözlerine ekledi.

Güncel Kayseri haberlerinin yer aldığı son dakika Kayseri haberlerini anında ziyaretçisine ulaştıran haber sitesi.

van haber

1xbet